mission statement recepten
koop hier de foodlingo bijbel culinair woordenboek
divine food

Eten om er beter van te worden. Niet financieel, uiterlijk, fysiek, mentaal of qua gezondheid, maar puur om een hogere vorm van bewustzijn en uiteindelijk een goddelijke staat te bereiken. Yoga alleen is al lang niet meer voldoende. Ook de innerlijke mens wordt naar het walhalla geleid. En wel via eten en drinken. Op speciale Yoga clubbin' nights en in yoga- of ayurvedische restaurants. Maar ook steeds meer in christelijke, joodse en islamitische varianten. Food is de nieuwe religie. En voormalig model Yogi Cameron Alborzian voor velen de nieuwe messias - met een duidelijke heilvoedselboodschap.

Anna Yoga
Aparte yogatak die zich exclusief richt op voedsel voor gezondheid en geluk. Yoga is naast Ayurveda überhaupt een van de weinige 'wetenschappen' die al eeuwenlang de nadruk legt op het belang van voeding voor een lang en gezond leven, een positieve levenshouding en een stressvrije geest. In de huidige stressmaatschappij worden veel ziektes veroorzaakt door verkeerde voedingspatronen en lichaamsverzorging, aldus Anna Yoga. Dat oosterse volkeren minder last hebben van dieetgerelateerde aandoeningen als constipatie, maag- en darmkanker en overgewicht zou volgens deze theorie te danken zijn aan het oosterse voedingspatroon dat nog altijd wordt gedicteerd door aloude tradities en eetgewoontes, gebaseerd op een zo natuurlijk, organisch en seizoensgebonden mogelijk dieet.

Ayurveda
'Wetenschap van het leven'. Ayus betekent 'leven' en 'veda' in dit geval 'wetenschap' of 'kennis'. Leert ons hoe een gezond, gelukkig en vol bestaan te leiden. Een en ander gebaseerd op de zogenoemde dosha's, lichaamstypen. Onbalans in de dosha's is volgens de ayurveda de voornaamste oorzaak van de meeste ziektes. En dat heeft weer voor een groot deel te maken met datgene wat we als voedsel tot ons nemen.

Ayurveda eten
Niet simpelweg hetzelfde als Indiaas eten, zoals veel mensen abusievelijk denken. Ayurvedisch koken betekent dat je weet hoe te eten volgens je eigen individuele behoeftes, constitutie en lichaamstype. Het is heel bewust bereid voedsel dat intens voedzaam is. Intuïtie en het in contact komen met je eigen intuïtie om aan te voelen wat je lichaam nodig heeft en wat goed voor je lichaam is, is hierbij het sleutelwoord. Voor wie niet beschikt over een aangeboren intuïtie in deze, helpt Ayurveda die aan te boren. Enkele algemene richtlijnen: eet vers seizoensgericht voedsel langzaam en met aandacht - dus geen druk gepraat tijdens de maaltijd. Vermijd 's avonds melk- of yoghurtproducten en drink nooit koude dranken bij het eten.

Chakra diner
Volgens de traditionele Indiase geneeskunde bevat het menselijk lichaam zeven chakra's (centra van levensenergie; van kruin tot stuit). Deze zogenaamde 'ramen van de ziel' bestaan niet alleen bij de gratie van energie, gebed en asana's (yogahoudingen), maar moeten ook letterlijk worden gevoed. Chakra diners zoemen in aankleding en symboliek in op een specifiek chakra met bijbehorend voedsel. Van de wortel- of stuitchakra (Muladhara) tot de kruinchakra (Sahasrara). In het laatste geval - de kruin, de plek het dichtst bij goddelijke verlichting - eet je bijpassend licht en verfijnd, doorschijnend en wit. Zoals groentenaspic en panna cotta. In het geval van de wortelchakra aards, rood en zwart - zoals wortelen en pepers.
Ondermeer via Samuel van den Stoom Events, www.samuelvandenstoom.com.
(foto: de muladhara chakra)

  

Chakra foods
In de yoga- en ayurvedaleer bevat ieder menselijk lichaam zeven chakra's (centra van levensenergie). Deze zogenaamde 'ramen van de ziel' bestaan niet alleen bij de gratie van energie, gebed en asana's (yogahoudingen), maar moeten ook letterlijk worden gevoed. Als een chakra uit balans is, zou dat kunnen liggen aan een verkeerd voedingspatroon. Er bestaat zelfs een heel chakra-dieet. Goed voor de hartchakra, bijvoorbeeld, zijn groene thee, spinazie en basilicum.
  

Dosha
Indiaas voor 'temperament'. Oftewel die elementen die ons lichaamstype bepalen en op basis waarvan we volgens de Ayurveda-theorie zouden moeten eten. De dosha's zijn ingedeeld in drie groepen: heet-koud; nat-droog en zwaar-licht.

Eetbare edele metalen
Pure papierdunne blaadjes goud en zilver. Chinese alchemisten begonnen zo'n 5000 jaar geleden met praktijken om het leven te verlengen en het lichaam voor te bereiden op onsterfelijkheid. Zilver werd gebruikt als lichaamszuiveraar en ontsmetter en goud initieerde de laatste fases van perfectie. Raw-foody's zweren bij consumptie van edele metalen. Het dunne blaadje wordt in kleine stukjes gebroken en in drankjes gemengd of over eten gestrooid. Te koop in handige boekjes waaruit de blaadjes kunnen worden gescheurd. Overigens ook gebruikt door bonbonniers ter decoratie.
Past ook in de raw-foodtrend.

Ghee
Is boter dierlijk vet of niet? Op die vraag lijkt geen eenduidig antwoord te bestaan. Maar net als dierlijk vet was boter jarenlang in ieder geval wél een verboden woord. Dat is nu grotendeels vergeten en vergeven. Boter, mits van (gif)vrij en onverveerd opgegroeide dieren, is terug op het aanrecht. Net als ganzenvet, Schmalz (reuzel) en ghee. De vooral in India en de Ayurvedische keuken populaire Zuid-Aziatische ghee lijkt op geklaarde boter. Als via verhitting, gevolgd door afkoeling, vocht en vaste melkbestanddelen worden gescheiden van het vet, heet de boter geklaard. Wordt de boter langduriger verhit tot al het water is verdampt, dan blijft ghee over. Een procedure die resulteert in een donkergeel tot lichtbruin gekleurde pasta met een typisch nootachtige smaak, lange houdbaarheid en het vermogen om geheel spatvrij tot hogere temperaturen te worden verhit dan doorsneeboter. En dat maakt de in India vooral ingeblikt verkrijgbare ghee zelfs geschikt voor frituren.
Er is nu ook Nederlandse ghee. Gelauwerde kaasmaker Remeker produceert het op boerderij De Groote Voort in Lunteren uit de weiboter van Jersey-koeienmelk. Deze poldervariant is niet alleen een aanrader op toast, maar versterkt volgens de makers ook de smaak van kruiden en specerijen en doet het zelfs prima als brandzalf. Pardon? Ook in de hindoeïstische gezondheidsleer ayurveda wordt de ingedampte boter op (brand)wonden gesmeerd. Volgens diezelfde leer is ghee trouwens een krachtig essence van alle planten die een koe herkauwt. En dus zuiver plantaardig. QED.
www.remeker.nl. Check het filmpje over Remeker ghee op www.foodtube.nl

  

Gur
Ook: jaggery (India), panela (Mexico) of 'whole' suiker. Een pure, 'wholesome', traditionele ongeraffineerde suiker met alle natuurlijke mineralen en vitaminen uit suikerrietsap. Is hierdoor een van de meest 'wholesome' en gezonde suikers ter wereld. Onmisbaar in de yoga- en wellnesskeuken, want ook wel de 'medicinale suiker' genoemd. Zou helpen bij hoest en indigestie en het zuiveren van bloed. Minder zoet dan geraffineerde suiker, waardoor je er meer van nodig hebt. Te koop bij toko's.
Past ook in de conscioustrend.


Haloodie
Ik constateerde het al eerder: na samentrekkingen als ‘cronut’ zal het foodlingo nooit meer hetzelfde zijn. Neem nou haloodie. Wederom een contractie van twee bestaande foodlingi, namelijk halal en foodie. Maar deze minstens zo overspannen samentrekking werd zelfs al ver vóór die fusie tussen een croissant en een donut voor het eerst gebruikt.
Namelijk na de allereerste editie van het Halal Food Festival in Londen vorig jaar. Er werden toen foodies van alle gezindten mee aangeduid die een halaldieet volgen. Vanuit religieuze overwegingen, maar vaak en zelfs steeds vaker, ook uit gezondheid-, duurzaamheid- en/of kwaliteitmotieven. Het schijnt dat een kwart van de wereldbevolking al halal eet. En daarvan is een steeds groter deel geen moslim.
Dat beweerde althans The Times of India naar aanleiding van de tweede editie van het Londense Halal Food Festival vorige week, tijdens welk event ‘haloodie’ van een spontane en incidentele benaming werd gepromoveerd tot de officiële aanduiding van iedereen die hi-end halal producten blieft. Met de nadruk op hi-end: topkwaliteit. En niet meer enkel betrekking hebbend op etenswaren, zoals biologisch vlees, maar ook op halal kook- en eetgereedschappen, huidverzorgingsproducten en zelfs halal reizen en champagnes.
Van pure religieuze eetwetgeving evolueert het originele begrip 'halal' zich dankzij de massaal aanhakende hi-end foodies en hun niet-aflatende zoektocht naar gezondheid, duurzaamheid en kwaliteit, razendsnel richting puur hi-end halal genieten.
En daar hoort eigenlijk een classier naam bij dan het nogal goedkoop klinkende haloodie.
(foto: de hi-end halal wijn van Kevser Tabak, Halalchampwine.com)
  

Kuzu
Japans bindmiddel uit de wortel van de kuzu-plant. Natuurlijk alternatief voor industriële bindmiddelen. In de traditionele oosterse geneeskunde gebruikt als remedie tegen diarree, beginnende griep of verkoudheid, hoofdpijn, maag- en darmpijn en gebrek aan eetlust.

Mungboon
Klein Indiaas boontje, groen van kleur. Veelgebruikt in de Chinese, maar ook in de Ayurvedische keuken. Vooral de kiemen (taugé) zijn populair. Het zetmeel van mungbonen wordt gebruikt voor het maken van transparante Chinese noedels.

Quinoa
Geen graan, hoewel het meestal wel zo wordt genoemd. Dit glutenvrije zaadje is verre familie van de suikerbiet en wordt ook wel gierstmelde genoemd. De Inca's verbouwden het 5000 VC al op de hoogvlaktes van de Andes, waar het voornamelijk de aardappel aanvulde op het bord. Bij westerlingen vooral bekend als astronautenvoer en verder geliefd bij natuurvoedingsadepten. Past vanwege de voedzaamheid en rijkdom aan vezels, ijzer, magnesium, eiwitten en hoogwaardige aminozuren in een wellnessdieet. In Peru worden de ronde zaadjes gepoft als popcorn en heten dan Kokitos.

Sattvik
Het voedsel van een yogi, vrij vertaald 'de kwaliteit van puur- en goedheid'. In de praktijk betekent dit op simpele wijze met weinig tot geen scherpe kruiden of specerijen bereide verse etenswaren als groenten, fruit, noten, zaden en hele granen. Dit in tegenstelling tot rajasik (voedsel van een koning dat rusteloos maakt) en tamasik (eten dat lethargisch maakt, bijvoorbeeld door het gebruik van teveel specerijen en kruiden).

Sweetlord
Food is naast fashion voor veel foody's ook religie. De veranderende houding ten opzichte van onze dagprak blijkt bijvoorbeeld uit deze - in herkomstland Duitsland overigens nogal omstreden - holle Jezus van trendy melkchocolade. Zelfs dit zou je kunnen zien als een uiting van terug naar de bron. Betere herkomstpapieren dan Jezus heeft immers niemand!
Past ook in de chocoholictrend.

  

Thanksgivukkah
Elke vierde donderdag van november wordt hét Amerikaanse familiefeest gevierd dat nog groter is dan Xmas: Thanksgiving, in 1863 door Abe Lincoln himself ingesteld als National Holiday. De president verwees daarmee naar het historische feestmaal van de Pilgrim Fathers en de Wampanoag Indianen in 1621.
In Nederduits-protestante kringen waar Thanksgiving mede zijn oorsprong heeft, is ‘Dankdag voor het gewas (en tegenwoordig ook arbeid)’ elke eerste novemberwoensdag nog altijd goed voor een sobere midweekse kerkgang, waarin met gezang en collectezak dankbaarheid wordt getoond voor de binnengehaalde wintervoedselvoorraden.
Maar in Amerika is Thanksgiving reden om al weken van tevoren op krediet voor een klein fortuin aan cadeaus en outfits in te slaan, het huis van onder tot boven te decoreren met kalkoenmotieven en een football-wedstrijd te organiseren. En vooral om eindeloos Het Ultieme Recept te testen en compotes te DIY-en voor de volledig geseculariseerde Maaltijd der Maaltijden. Kookboekenauteurs van alle gezindten hebben dan ook Thanksgivingrecepten op hun repertoire.
Valt deze viering elk jaar op dezelfde dag, anders is dat met het joodse Chanoeka (Hanukkah in de niet geromaniseerde spelling). Dit achtdaagse feest van de lichtjes begint weliswaar altijd na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Maar omdat de joodse en de christelijke kalender niet gelijk oplopen, valt Chanoeka volgens de christelijke telling die nu 2013 aangeeft, elk jaar op andere dagen. Zo viel het feest in 2011 gedeeltelijk samen met kerst en zal dat in 2016 weer het geval zijn. En dit jaar overlappen de eerste dag van Chanoeka en Thanksgiving elkaar. De laatste keer dat de twee zo’n overlapje deden, was meteen ook de eerste. Namelijk 125 jaar geleden, in 1888.
Reden voor alle Amerikaanse media om het volk al wekenlang te bestoken met een nieuw begrip: Thanksgivukkah. In de beste traditie van dé foodlingotrend van 2013, het overspannen samentrekken van twee op zichzelf staande foodlingi, mochten beide feesten elk een stukje naam aanleveren voor deze uitzonderlijke dubbeleditie.
Ook werden ontelbare fusierecepten ontwikkeld rond de kroonjuwelen van het gelegenheidsduo: gebraden kalkoen, pompoentaart en saus van cranberries (veenbessen) enerzijds, en latkes (in olie gebakken aardappelkoekjes), soefganiot (met jam gevulde donuts) en challa (met maan- of sesamzaad bestrooid gevlochten brood) anderzijds. Hoewel die laatste niet typisch Chanoeka is, staat pompoenchalla met Thanksgivukkah pront op tafel naast de zoeteaardappellatkes met kalkoentopping en cranberrychutney en de zoetzure brisket met cranberrysaus.
Het is een mooie eindejaarsgedachte om in wederzijds respect en harmonie gezamenlijk aan één eettafel te zitten en gerechten te delen. Wie kan daar tegen zijn? Amerika’s komische geweten Stephen Colbert, bijvoorbeeld. En ook het online magazine Slate. Onder de ondubbelzinnige kop No Thanksgivukkah vertelt Slate onder meer dat achter de feestelijk en onschuldig klinkende samentrekking een zorgvuldig uitgedacht miljoenenmarketingplan zit om de Amerikanen als makke lammeren naar de toonbank te leiden, waarvan pas verlossing volgt na gul te hebben uitgegeven aan alle Thanksgivukkahmerchandise. Zoals de zevenarmige kandelaar (menora) in de vorm van een kalkoen (turkey) die vanzelfsprekend ‘menurkey’ heet en de afgelopen weken inderdaad als zoete challa’s over die toonbank ging.
Nu we dit weten, ligt de met kalkoen en jus gevulde donut een stuk zwaarder op de maag. En we twijfelen ineens over de geplande introductie van de Nederlandse spin-off, het Chanoeklaasfeest ter ere van het dit jaar samenvallen van de Goedheiligman z’n verjaardag met de laatste dag van Chanoeka. Misschien moeten we de pompoentaaitaai, maanzaadnoten en donutletters maar bewaren voor de volgende keer dat Thanksgiving, Chanoeka en Sinterklaas een estafette lopen. Dat wil zeggen, volgens beide kalenders over grofweg 78.000 jaar. Hoewel sommige berekeningen de volgende editie alweer in 2070 plaatsen en andere nevernooit meer.
(foto: Op Moderntribe.com zijn onder veel meer deze Thanksgivukkahwenskaarten te koop)

  

Tulsi thee
Kruidenthee getrokken van drie organische variëteiten van de bloesem en blaadjes van de Indiase basilicum (tulsi). Te weten Rama, Krishna en Vana. Wordt gedronken vanwege de diverse gezondheids- en jeugdigheidsclaims die reeds vóór de Rigveda (het voor yogi belangrijke Boek van de Eeuwige Kennis), zo rond 5000 voor Christus, werden beschreven.

Umeboshi
De abusievelijk pruim genoemde Japanse ume-abrikoos is in Japan en China al ruim twee milennia bekend als hoogwaardig voedingsmiddel en medicijn - favoriet bij worstelaars, boeren en soldaten. Door de inmaak in zeezout en shisoblad komt er een fermentatieproces op gang waarvan het resultaat 'umeboshi' heet. Zit vol hoogwaardige organische zuren (citroenzuur) en mineralen, die ondermeer de opname van calcium bevorderen, lever- en nierfuncties stimuleren en dus ontgiften, de spijsvertering bevorderen, de yin en yang reguleren en het immuunsysteem versterken.

Whole foods
Voedsel en drank die zo dicht mogelijk hun 'whole' of natuurlijke staat benaderen. Op geen enkele wijze fabrieksmatig behandeld, met als gevolg dat voedingswaarde en smaak volledig intact zijn gebleven. Zelfs grootverpakkingen zijn uit den boze, om maar te zwijgen van genetische manipulatie en e-nummers. Geliefde whole foods zijn ondermeer seizoensgerichte lokaal verbouwde en onbespoten groenten.

veilig betalen met iDEAL

curated by Marjan Ippel


Designed by Lean & Mean / Powered by Dubbel6